I løpet av de siste 150 årene har Norge gått fra å være et bondesamfunn til å bli et tjeneste- og informasjonssamfunn. I overkant av 70 % jobber i tertiærnæringene i dag, mens bare litt over 20 % jobber i sekundærnæringene og knapt 5 % i primærnæringene. De typiske kvinneyrkene finner vi innefor tertiærnæringene i helse- og omsorgsyrker.
For å måle velstanden og den økonomiske veksten i et land regner vi ut et bruttonasjonalprodukt (BNP). BNP er den samlede verdien av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år. Mange kritiserer BNP fordi det bare måler den gjennomsnittlige levestandarden og ikke hvordan velstanden er fordelt i befolkningen.
Den norske økonomien er en blanding av statlig kontroll og fri konkurranse med både statseide og private bedrifter – og kalles blandingsøkonomi. I Norge har vi stort sett vært enige om å ha et offentlig skolesystem og helsevesen, men i dag finnes det også et privat helsestell og noen private skoler.
Den norske velferdstaten omfatter alle. Når folk blir syke, arbeidsledige, arbeidsuføre eller gamle, skal staten trygge folk mot fattigdom og nød gjennom Folketrygden. Velferdsstaten er i dag utsatt for press fordi utgiftene til pensjoner, helsestell, pleie og omsorg har steget, og folk blir stadig eldre.