Kapitteloversikt
til hovesidenutskrift
 

Blogging

Les kommentarartikkelen av Svein-Yngve Madssen i LO-Aktuelt 19.11.2004 og svar på spørsmålene

Oppgave

  1. Hva mener artikkelforfatteren er nødvendig for at vi skal ha et levende demokrati?
  2. Hvorfor vil den politiske høyresiden le ”hele veien til stemmelokalene”?
  3. Artikkelforfatteren hevder at det finnes engasjerte mennesker rundt på arbeidsplassene og i lokalsamfunnene: Hva er disse opptatt av – hevder han? Hva mener mediene folk er opptatt av?
  4. Hva kan årsakene være til at folk ikke deltar i møteaktivitet lenger?
  5. Hva slags aktivitet viser alt folk likevel er engasjerte?
  6. Hva er blogging?
  7. Hva er din mening om blogging som en ny arena for politisk påvirkning?

Kilde

Blogg i veg!

Brenner du inne med noe? Få det ut! Fortell hele verden hva du har på hjertet. Bli en blogger du også!

Engasjement og kunnskap er to viktige ingredienser i et levende demokrati. Når folk ikke lenger gidder å stille på klubbmøtene, være aktive i politikken eller delta på dugnadene til idrettslaget er det lett å trekke den konklusjonen at vi er i ferd med å bli en mett, selvtilfreds og uinteressert nasjon. Bare opptatt av brød og sirkus. I et slikt perspektiv er det helt ufattelige at LO våger å sette i gang en medlemsdebatt. Hva om de rundt 840 000 fagorganiserte fortsetter med sine store gjesp, tilfreds med Skavlan og Farmen, lørdagspizzaen og kjøpesenteret? Dessuten – Valla gjør sikkert som hun vil, uansett hva vi mener!

Mediene vil slakte LO-lederen som naiv og uten ryggdekning i medlemsmassen. Og den politiske høyresiden vil le hele vegen til stemmelokalene.

Vi som er så privilegerte at vi kan reise landet rundt og lage reportasjer, vet bedre. Ute på arbeidsplassene møter vi dypt engasjerte arbeidstakere, som ikke alltid våger å få gjengitt hva de har på hjertet. De har sterke meninger om alt fra sjefen til produksjon og tjenesteyting. Over kaffekoppen i kantina går debatten om Bondevik og Hagen, innvandrere og polpriser. Foreldre raser over kutt i tilbudet til barn og unge; de eldre fortviler over egenandeler og manglende omsorgstilbud. Styret i idrettslaget er dypt frusterte over at de alltid må diskutere økonomi og aldri får tid til å bruke kreftene på å utvikle det sportslige tilbudet.

Det er sikkert mange årsaker til at dette oppriktige engasjementet ikke munner ut i gnistrende debatter i tradisjonelle fagforeningsmøter og i politiske fora. Tidsklemma er en viktig faktor. Vi har rett og slett ikke lenger tid til å bruke kostbare kveldstimer til å delta i møteaktivitet. Men meninger utveksles likevel på en rekke andre arenaer. Ungdommen sender tusenvis av SMSer; det chattes og snakkes i mobiltelefon. Debattprogram i radio og fjernsyn krydres av innringere som sier sin mening. Og vi ser framveksten av en ny generasjon meningsbærere: Bloggeren. Han eller hun som bruker internett til å kommentere, avsløre, debattere eller rett og slett fortløpende skildre sin egen hverdag og sine egne tanker. Enkelte er svært politisk bevisste, mens andre konsentrerer seg om sin høyst private sfære. Bloggingen utfordrer ikke bare de etablerte mediene, men kan også ha påvirkningskraft overfor myndigheter, organisasjoner og politikere.

LOs medlemsdebatt legger også opp til en aktiv bruk av nettet. Samtidig gis det et tilbud til de fremdeles mange som ikke er aktive nettbrukere og som heller ikke føler at de er skriveføre nok til å debattere på nett eller i andre medier. I et historisk perspektiv har nå alle fagorganiserte en unik mulighet til å bli hørt. Skuff alle som håper at Du bestemmer – LO på din side, blir en fiasko.

Blogg i veg!

Vil du bli en blogger? Se nettstedet: www.blog.com