Veier til politisk innflytelse

Stemmeretten er en demokratisk rettighet vi kan bruke hvis vi vil være med på å bestemme hvem som skal sitte i de folkevalgte organene. Ved stortingsvalgene må du være norsk statsborger for å delta, men ved lokalvalgene er det nok at du har bodd 3 år sammenhengende i Norge.

Det er medlemmene i partiene som nominerer folk til valglistene. I Norge har vi forholdstallsvalg. Det vil si at det er samsvar mellom det antallet stemmer partiet får, og antallet representanter de får inn.

I Norge er det får som er aktive i et politisk parti. Partienes politiske syn kommer fram i prinsipprogrammet. Foran hvert valg utarbeider partiene valgprogrammer som viser hva partiet vil arbeide for i kommende periode.

Mange nordmenn er medlem av organisasjoner som har politisk innflytelse på politiske beslutninger. Men vi kan også delta mer direkte politisk gjennom ulike aksjoner eller demonstrasjoner som ofte er protester før og etter lovlige fattede vedtak. Massemediene har politisk innflytelse ved at de kan ta opp bestemte politiske saker, det vil si sette saker på dagsordenen. I dag har vi dessuten mange profesjonelle informasjonsrådgivere (lobbyister) som øver innflytelse på politikerne.

I dag ser vi dessverre at stadig færre deltar ved valgene. Politikerforakt og avstand mellom velgernes og de folkevalgtes verden fører til avmakt. Dessuten ser vi et økende ekspertstyre og maktkonsentrasjon som gjør at de folkevalgte ikke har den styringen med samfunnsutviklingen som vi gjerne tror.


Cappelen Damm

Sist oppdatert: 26.04.2006

© Cappelen Damm AS